marți, 13 iulie 2010

11 metode prin care să renunţi la fumat


Oboseşti mai repede, simţi că „nu mai ai aer" şi nu mai rezişti la acelaşi efort fizic la sala de fitness. Sunt cele mai des întâlnite efecte ale fumatului şi doar trei motive... care te pot încuraja să renunţi la acest viciu. 
 
Un drum deloc uşor, renunţarea la fumat oferă însă numeroase alternative celor care doresc să scape măcar de acest obicei nesănătos. Dar chiar şi aşa, riscul de a te reapuca după ce ai încercat toate metodele - tradiţionale, moderne sau mai puţin convenţionale - este destul de mare. Astfel că un lucru este esenţial în acest demers: să îţi doreşti cu adevărat. 
 
Totodată, oamenii de ştiinţă spun că dependenţa de tutun este influenţată de o serie de gene, cel mai adesea, acest viciu fiind moştenit de la părinţi, ceea ce explică de ce unii fumători „ se pot lăsa" de fumat mai repede decât alţii.
 
Pentru că nu există o strategie valabilă pentru toţi fumătorii, iată mai jos câteva metode alternative care să te ajute să uiţi gustul nicotinei!

1. Renunţarea bruscă este cea mai la îndemână metodă pentru fumători şi nu puţini sunt cei care au reuşit să renunţe la fumat în acest fel.
 
Să te laşi de fumat fără niciun ajutor nu este însă foarte simplu. În funcţie de nivelul de dependenţă, simptomele fizice pot fi destul de radicale în primele zile după ce ai scos tutunul din viaţa ta. Însă vor dispărea în primele două sau trei săptămâni.
 
Înainte de a-ţi testa voinţa este bine să te ajuţi să conştientizezi mai bine necesitatea renunţării la acest viciu şi dacă eşti pregătită să renunţi la el.
Începe prin a-ţi răspunde la o serie de întrebări precum: „ de ce fumezi?", „ cum influenţează fumatul starea de sănătate?" şi „ de ce trebuie să renunţi la fumat?".
 
Dacă vei reuşi să îţi oferi un răspuns, înseamnă că ţi-ai câştigat motivaţia şi ai stabilit obiectivele care te vor determina pe parcurs să perseverezi în lupta împotriva fumatului şi să rezişti tentaţiilor.
 
2. Programele antifumat  
 
În sprijunul viitorilor nefumători vin şi programele antifumat iniţiate în în centrele medicale atât private, cât şi de stat, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii.
 
Dacă simţi că ai nevoie de sprijin şi motivaţie exterioară, poţi apela cu încredere la aceste programe, unde vei primi atât informaţie specializată, cât şi consiliere pe durata procesului de renunţare la fumat.  

Consilierii de aici îţi explică paşii pe care îi ai de făcut şi eventualele simptome pe care le vei resimţi.
 
Dintre centrele antifumat care se alătură scopului tău se număra Institutul „Marius Nasta” sau Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti.
 
3. Newsletter motivaţional  
 
Totodată, înregistrarea la diferite programe care trimit o serie de e-mail-uri motivaţionale pentru fiecare dintre etapele de recuperare în care te afli pot fi de folos.
 
Mesajele te ţin la curent cu progresul pe care corpul tău îl face şi îţi oferă o mulţime de informaţii care te ajută să rămâi „ pe poziţii" în cazul în care eşti tentată să cedezi din nou nicotinei.

4. Şocuri emoţionale
 
Dacă eşti o fire sensibilă, poţi recurge la o metodă senzorială. Caută pe internet despre cazuri tragice şi oameni afectaţi de fumat  sau statistici cu numărul persoanelor care mor anual în toată lumea din această cauză. 

Multe campanii antifumat recurg la campanii ce promovează imagini cu victime ale tutunului pentru a şoca fumătorii şi a le arăta la un mod real efectele fumatului.
  
5. Acupunctura 
 
Cunoscută pentru efectele ei miraculoase de mai bine de 10.000 de ani, acupunctura poate fi inclusă în lista metodelor care te ajută să te controlezi în a-ţi cumpăra din nou ţigări.
 
Acupunctura presupune înserarea unor ace în punctele cheie de presiune aflate pe diferite părţi ale corpului. Acele sunt apoi scoase, cu excepţia a două ace de mici dimensiuni, care rămân fixate în lobul urechii, iar când simţi că te „ loveşte" pofta de ţigară, îţi atingi un lob al urechii.
 
Deşi nu există teste clinice care să demonstreze eficienţa reală a acupuncturii în acest scop, numeroşi fumători au simţit îmbunătăţiri după un tratament cu ace.
 
Aşadar, nu ezita la sugestia acestei soluţii, mai ales că operaţiunea nu este deloc dureroasă, dimpotrivă, te ajută să te relaxezi.
 
6. Alternativa homeopatică presupune un tratament cu pastile din plante sau diverse extracte de origine animală sau minerală. Medicamentele sunt personalizate şi sunt recomandate de medic. Ele diminuează sevrajul nicotinic şi face mai uşoară renunţarea la fumat.  

7. Hipnoterapia  

Deşi nicotina este un drog care generează o dependenţă fizică extrem de ridicată, fumatul are şi foarte multe asocieri psihologice. Hipnoterapia încearcă să modifice dependenţa ca influenţă asupra nivelului mental, la nivel subconştient.    

8. Tratamentul prin biorezonanţă se face în centre speciale şi constă în aplicarea sub ombilic a unui cip, care emite vibraţii terapeutice. Acest cip este ţinut pe corp timp de o lună şi ajută persoanele fumătoare să scape de sevrajul nicotinic. Singura cerinţă este ca pe toată perioada de tratament să se consume multe lichide, pentru ca nicotină din organism să se elimine numai pe cale renală.
  
9. Tratamentul cu laser
 
Este un nou tratament dezvoltat de către un fost fumător, care foloseşte laserul fără durere, la intensitate minimă, pentru a stimula punctele de energie din organism.

Acestea în schimb, stimulează producerea de endorfine - aşa-numitul „ elixir al fericirii" produs de organism, respectiv substanţe chimice naturale care, printre alte funcţii, atenuează şi durerea. Endorfinele, cel puţin teoretic, te "scapă" şi de pofta de ţigară.
 
10. Tableta cu nicotină
 
Terapia de înlocuire a nicotinei este una dintre tehnicile care îţi vine în ajutor în misiunea ta extrem de dificilă de a te lăsa de fumat. Această terapie atenuează simptomele de sevraj, în timp ce fumătorul se obişnuieşte să nu mai fumeze, iar doza de nicotină este în mod gradual redusă.
 
Zyban nu conţine nicotină, fiind doar un calmant care te ajută să treci mai uşor peste perioadele de stres şi anxietate. Fumătorul începe tratamentul înainte de a renunţa la acest obicei, iar medicamentul îl ajută să "scapi" de ţigări, pentru că acestea nu îşi mai ating „ ţinta".
 
Astfel, îi asiguri corpului doză de nicotină, dar fără a fuma. Produsele care înlocuiesc nicotina se găsesc sub formă de plasturi, gumă de mestecat, pastile, spray nazal sau inhalator.
 
11. Cărţi motivaţionale  
 
Chiar dacă pare greu de crezut, numeroase persoane au susţinut că au renunţat la fumat după ce au citit cartea lui Allen Carr, intitulată
 The Easy Way to Stop Smoking/ Metoda uşoară prin care te poţi lăsa de fumat".

 
Celebra metodă a lui Carr poate fi tratamentul miraculos care care îi va suprinde şi pe cei mai sceptici fumători.
 
Dacă eşti fumător, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să asculţi audiobook-ul în timp ce fumezi, în plus, ultimul capitol te învăţa cum şi să transmiţi mesajul mai departe.
 
Contabil de profesie, înainte de a descoperi „  metodă uşoară”   (Easy Way), în 1983, Allen Carr obişnuia să fumeze până la 100 de ţigări pe zi.
 
Cartea a fost un bestseller, fiind vândută în peste 2 milioane de exemplare.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu